Header1.png Header publiek.png IMG_5180 (2).JPG

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 01. Over MHC HOCO  Aantal vragen: 5
 02. Lidmaatschap  Aantal vragen: 5
 03. Contributies  Aantal vragen: 4
 04. HOCO huisregels  Aantal vragen: 5
 05. Tenue en hockeyuitrusting  Aantal vragen: 3
 06. Ledenadministratie  Aantal vragen: 2
 07. Communicatie met leden  Aantal vragen: 5
 08. Website / LISA  Aantal vragen: 2
 09. Communicatie extern  Aantal vragen: 2
 10. Bestuur en commissies  Aantal vragen: 2
 11. Vrijwilligers  Aantal vragen: 2
 15. Teamindelingen  Aantal vragen: 1
 16. Coaching jeugdteams  Aantal vragen: 1
 18. Trainen  Aantal vragen: 5
 20. Wedstrijd-info  Aantal vragen: 5
 21. Digitale wedstrijdformulier (DWF)  Aantal vragen: 4
 22. Spelregels  Aantal vragen: 2
 23. Fluiten van wedstrijden  Aantal vragen: 5
 24. Afgelastingen  Aantal vragen: 2
 25. Keepersmaterialen  Aantal vragen: 1
 26. Ladies Night  Aantal vragen: 1
 27. Trimhockey  Aantal vragen: 2
 28. Zaalhockey  Aantal vragen: 6
 30. Oud leden  Aantal vragen: 1
 40. Clubhuis & Bar  Aantal vragen: 3
 41. Gevonden voorwerpen  Aantal vragen: 1
 60. Medische commissie  Aantal vragen: 7
 61. Verzekeringen  Aantal vragen: 1
 70. Sponsoring  Aantal vragen: 2
 90. Algemene Hockey-info en geschiedenis  Aantal vragen: 2
 95. Links  Aantal vragen: 8
 99. Disclaimer  Aantal vragen: 1

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

60. Medische commissie
01. Wat doet de medische commissie? 
Binnen HOCO is een medische commissie actief die zich bezig houdt met alle medische zaken in relatie tot de hockeysport. De medische commissie is bovendien de schakel tussen de KNHB en HOCO waar het gaat om medische zaken en blessurepreventie.

 
 
02. Blessure registratie en meldPLICHT hoofdletsel 
De KNHB wil graag meer inzicht krijgen in het aantal sportblessures en de achtergronden van de blessures. Op dit moment zijn alle verenigingen in de gelegenheid gesteld om blessures binnen de vereniging te registreren. Dit gebeurt middels het zg. BIS-systeem
(Blessure Informatie Systeem).
 
Zo bestaat er een MELDPLICHT (voor alle hockeyclubs) voor hoofdletsels. Op de site van de KNHB is er een specifiek meldpunt voor ernstig hoofdletsel.
Door het registeren van hoofdletsels kan door de KNHB verder onderzoek gedaan worden. Hierdoor kunnen betere maatregelen genomen worden met betrekking tot blessurepreventie tot eventueel het aanpassen van de spelregels.
Zo zijn bijvoorbeeld de cornermaskers in het leven geroepen.
 
Wanneer er tijdens een wedstrijd of training sprake is van hoofdletsel dient de coach of trainer dit te melden via de site van de KNHB of te melden aan een van de leden van de medische commissie.
 
 
03. Blessure informatie voor coaches, trainers en leden 
De medische commissie wil de coaches, trainers en leden van HOCO graag informeren over allerlei zaken die te maken hebben met blessures en blessurepreventie. Een aantal belangrijk onderwerpen zijn: 
  • De EHBO-koffer, deze is aanwezig in het clubhuis achter de bar. Hierin zitten alle noodzakelijke hulpmiddelen om eerste hulp op en rondom het veld te kunnen verlenen. De inhoud van de koffer wordt eenmaal per maand door iemand van de medische commissie gecontroleerd en indien nodig aangevuld.
  • Op de website van de KNHB (www.knhb.nl) vind je interessante informatie over de verschillende blessures, de preventie ervan en de eventuele behandeling.
  • Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheid/haalbaarheid tot het aanschaffen van een AED (Automatische Externe Defibrillator).
 
04. Kleding en materialen 
Informatie bij aanschaf materialen en advisering
Het is uiteraard belangrijk om de juiste schoenen en stick aan te schaffen. Bij je sportkleding is het belangrijk dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
 
Het beste kun je voor je schoenen en stick naar een hockeyspeciaalzaak gaan. Zij hebben vaak veel ervaring en kunnen je daarom een goed advies op maat geven. Uiteraard kan een gewone sportwinkel ook.
 
Sinds een paar jaar zijn scheenbeschermers verplicht en worden mondbeschermers sterk aanbevolen. Aan het begin van seizoen 2006- 2007 heeft jeugdsponsor Shell alle Jongste Jeugdleden (66.666) voorzien van een bitje. Een fantastische actie om kinderen met een wisselgebit kennis te laten maken met een bitje. Verenigingen reageerde erg enthousiast en bij enkele verenigingen hebben tandartsen gezorgd dat de bitjes goed paste.
 
Hieronder staan aandachtspunten waarbij u bij de aanschaf van nieuwe schoenen, scheenbeschermers, mondbeschermers en stick rekening moet houden.
 
Schoenen
Blessures van enkel-, knie- en heupgewricht en de rug worden vaak veroorzaakt door verkeerde schoenen.
 
Enkele adviezen bij de aanschaf van hockeyschoenen
  • Voor spelen op kunstgras en een harde ondergrond zijn multi-noppen het beste;
  • Let op de demping van de schoenen in verband met de kunstgrasondergrond. Het mag niet pijnlijk zijn als je flink op een harde ondergrond stampt;
  • Het hielstuk moet voldoende hoog en stabiel zijn. De hak van je voet mag niet zijwaarts schuiven in het hielgedeelte van de schoen. Vlak boven de zool mag de hielkap niet of nauwelijks in te drukken zijn;
  • Kies een schoen die steun geeft en toch soepel buigt (ter hoogte van de bal van de voet);
  • Zowel in de lengte als in de breedte moet de schoen goed passen! De schoen mag nergens knellen en bij de tenen moet 0,5 - 1,5 cm ruimte over zijn;
  • Pas sportschoenen, zowel links als rechts, met sportsokken aan!;
  • Neem je oude schoenen mee, zodat eventuele bijzonderheden mee kunnen wegen in de keuze van een nieuwe schoen;
  • Bij voet-, enkel-, been- of rugklachten is het verstandig om een deskundige (sportfysiotherapeut/ sportarts/podoloog) raad te plegen. Adressen en telefoonnummers zijn op te vragen bij het Sport Medisch Adviescentra bij u in de buurt;
  • Controleer je schoenen regelmatig en vervang ze op tijd.
LET OP: Schoenen die de ene hockeyer prima zitten, kunnen voor de ander totaal niet geschikt zijn. Het is dus belangrijk om goed advies te krijgen.
 
BELANGRIJK: Loop nieuwe schoenen tijdens de training in en controleer de schoenen regelmatig op beschadigingen, demping en stevigheid.
 
Scheenbeschermers
Een goede schokabsorberende scheenbeschermer, die het hele onderbeen en de bovenkant van de enkel bedekt, voorkomt blessures.
 
Aandachtspunten bij de aanschaf van scheenbeschermers zijn:
  • Controleer de maat door de beschermer te passen;
  • Koop geen beschermers op de groei c.q. te groot;
  • Scheenbeschermers moeten makkelijk uit en aan te trekken en vast te maken zijn.
Mondbeschermer
Het dragen van een mondbeschermer bij de beoefening van risicovolle sporten werkt preventief om letsel aan (elementen van) het gebit en het zachte mondweefsel te voorkomen. En zo voorkomt u tevens de emotionele belasting en vaak hoge kosten dat letsel met zich meebrengt. Mondbeschermers zijn nog niet verplicht bij hockey, maar worden wel sterk aanbevolen zowel bij trainingen als wedstrijden.
 
Een goede mondbeschermer dient aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals: 
  • Goed vast te zitten in de mond; 
  • Gemakkelijk in- en uitneembaar te zijn; 
  • Niet te storen bij ademhaling en het spreken;
  • Geen kokhalsneigingen te veroorzaken; 
  • Smaak- en reukloos te zijn; 
  • Goed te reinigen zijn;
  • Voldoende stevig te zijn om bescherming te bieden.
Er zijn verschillende soorten mondbeschermers die gebruikt worden bij hockey. De meest voorkomende zijn:
  • De confectiebeschermer: een kant-en-klare mondbeschermer waarvan de confectievorm niet individueel is aan te passen. De verschillende fabrikanten leveren diverse maten, die over het algemeen verkrijgbaar zijn in sportzaken.
  • De thermoplastische semi-individuele mondbeschermer: een beschermer die is vervaardigd van materiaal dat bij verwarming vervormt en bij afkoeling weer een stugge vorm aanneemt. Hierdoor kunt u de beschermer na verwarming individueel aanpassen.
  • De individueel vervaardigde mondbeschermer: een beschermer die de tandarts individueel op maat vervaardigt op basis van een gipsmodel op de bovenkaak en in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium.
Kant-en-klaar of individueel vervaardigd?
Een mondbeschermer dient zo comfortabel mogelijk te zitten. Individuele mondbeschermers die door een tandarts zijn vervaardigd worden in het algemeen als het meest comfortabel ervaren. Voor kinderen en jeugdigen met een wisselgebit beveelt de tandarts een confectie- of thermoplastische beschermer aan. De vorm van het gebit wisselt nog, ze zijn goedkoper en makkelijker te vervangen bij verlies. Na het wisselgebit kunnen sporters bij hun tandarts terecht voor meer informatie over een op maat gemaakte mondbeschermer.
 
Belangrijk!
  • Wilt u een mondbeschermer aanschaffen? Raadpleeg uw tandarts dan eerst voor meer informatie.
  • Haal bij een bewusteloze hockeyer altijd de gebitsbeschermer uit de mond. De gebitsbeschermer kan namelijk de ademhaling belemmeren.
Stick
De lengte van de stick is ook belangrijk, vooral bij kinderen is het verstandig om niet een te grote stick te kopen. Een methode die gebruikt kan worden is:
  • Neem de stick en plaats de top in je oksel.
  • Houdt de stick langs je been. 
  • Kun je nu met de bovenkant van de krul, de onderkant van je knieschijf 'optillen' dan is de lengte prima. 
  • Zit de krul eronder dan is de stick te lang en zeker niet geschikt om mee te spelen.
  • Zit de krul boven je knie dan ben je de stick ontgroeid. Er mee spelen kan nog wel, maar je zou beter een nieuwe kunnen kopen. 
Volwassenen spelen bijna allemaal met een gangbare maat stick (36,5 inch). Enkele spelers hebben een verlengde stick. 
 
 
05. Alcohol in combinatie met hockey 
Alcohol en hockey worden vaak in een adem genoemd. De derde helft, meerdaagse toernooien en trips zijn bij hockey vaak berucht om het alcoholgebruik. Over alcohol en sport bestaan vele fabeltjes.
 
Hieronder staan de fabeltjes en feiten rondom alcohol op een rij:
 
Fabeltjes:
  • Met alcohol op kun je meer aan.
  • Door het drinken van alcohol word je warmer.
  • Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning en speciale ontnuchteringmiddelen breken de alcohol sneller af.
Feiten:
  • Alcoholgebruik voor de wedstrijd vermindert het prestatievermogen aanzienlijk. Al na het drinken van 2 glazen alcohol neemt het sprintvermogen met 10% af en de sprongkracht met 6%. Je reageert langzamer en hebt minder controle over jezelf.
  • Tijdens het hockeyen worden in de spieren afvalstoffen gevormd die door de lever uit het lichaam moeten worden verwijderd. Als de lever echter ook alcohol moet afbreken, zal de afvoer van afvalstoffen verminderen. Dit leidt tot snellere spiervermoeidheid en meer spierpijn.
  • Door de alcohol verwijden bloedvaten zich waardoor warmte gemakkelijk wordt afgevoerd. Hierdoor koelt het lichaam sneller af en raken spieren sneller uitgeput. Het uitslapen van de roes in de open lucht is bij koud weer levensgevaarlijk!
  • Afbraak van alcohol is slechts een kwestie van tijd (1,5 uur per glas alcohol). Alle ontnuchteringmiddelen of -methoden berusten op fabeltjes.
  • Tenslotte vergroot alcohol de kans op blessures aanzienlijk! Wees wijs en drink niet voor een wedstrijd!
 
06. Doping in combinatie met hockey 

Er wordt heel veel gezegd en geschreven over doping en sport, zeker de afgelopen jaren. Zowel sporters als sportliefhebbers hebben hun mening klaar.
Graag informeren wij u kort over een aantal zaken waarna u meer informatie kunt vinden op de website van de KNHB (www.knhb.nl > via zoeken op trefwoord doping).

Objectieve gegevens
De schattingen die worden gedaan over het aantal dopinggebruikers in de wereld variƫren van enkele procenten tot soms wel 100%. De objectieve gegevens die we erover hebben vertellen echter een ander verhaal. Het aantal positieve sporters per jaar schommelt al jaren rond de 2 tot 3%. Natuurlijk is het zo dat niet alle dopinggebruikers ook daadwerkelijk positief testen, maar dankzij steeds betere dopingcontrolemethoden en analysetechnieken wordt het steeds moeilijker voor een sporter om te gebruiken. Desondanks blijft het aantal positieven rond hetzelfde percentage schommelen. En als je sporters anoniem vraagt of ze doping gebruiken, geeft ongeveer 2 tot 3% van de sporters dit toe.

Sporters maken verkeerde inschattingen
De meeste Nederlandse sporters zijn op de hoogte van de dopingregels maar tegelijkertijd kennen ze niet de hele dopinglijst uit hun hoofd. Een aantal sporters denkt ten onrechte dat ze doping gebruiken, terwijl het middel gewoon is toegestaan. Dit geeft een vertekend beeld op het moment dat je sporters vraagt of ze wel eens doping hebben gebruikt. Deze onwetendheid over de dopinglijst kan er ook voor zorgen dat sporters elkaar onterecht verdenken van dopinggebruik, terwijl er geen sprake is van overtreding van het dopingreglement. Deze misvattingen kunnen eenvoudig leiden tot een onzuiver beeld over het aantal dopinggebruikers binnen een sport.
 
Conclusie
Doping is een beladen onderwerp waar zeer veel over gesproken wordt, zeker als een bekende sporter positief test. De media-aandacht voor dopingpositieven geeft de sporters en de sportliefhebber het gevoel dat de gehele sportwereld is vergeven van de dopinggebruikers. Het aantal dopingpositieven per jaar valt echter relatief mee. De dopingcijfers geven aan dat 2 tot 3% van de sporters positief test. Daarnaast geeft meer dan 95% van de Nederlandse topsporter aan dat ze tegen doping is. Op basis van deze objectieve gegevens mag geconcludeerd worden dat het overgrote merendeel van de topsporters geen doping gebruikt. Er bestaan wel risicogroepen waarbinnen dopinggebruik een probleem vormt, maar de conclusie dat alle sporters gebruiken en de gehele sportwereld vergeven is van de dopinggebruikers is ongefundeerd. Het is daarom verstandig om de berichtgeving over dopinggebruik altijd met een kritische blik te blijven volgen omdat er veel geroepen wordt, maar weinig bewezen.

Wat doet de KNHB aan voorlichting?
  • In de hockeysport hebben alle teams die uitkomen in de Rabo Hoofdklasse (outdoor en indoor) en de internationals te maken met controles op doping.
  • De KNHB informeert de verenigingen die uitkomen in deze klasse aan het begin van het seizoen.
  • De internationals worden ook door hun teamartsen op de hoogte gehouden van geldende regels.
  • Op de KNHB website staat informatie over doping en het doping reglement.
 
07. Seksuele intimidatie en discriminatie 
Binnen HOCO is een actief beleid met betrekking tot de bestrijding van seksuele intimidatie en discriminatie. Talloze voorbeelden zijn er op te noemen, van kleine opmerkingen tot ernstigere zaken. Het staat buiten kijf dat elke vorm van discriminerend en/of seksueel gedrag in welke vorm dan ook, dat als ongewenst of opgedrongen wordt ervaren door de ontvanger, niet tolerabel is.
 
Wanneer er tijdens een training of wedstrijd sprake is van ongewenste intimidatie of discriminatie kan er contact worden opgenomen met de medische commissie. De commissie kan dan doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon die binnen de club is aangesteld.