Header publiek.png IMG_5180 (2).JPG Header1.png

Arbitrage

Algemeen

Een goede wedstrijd hockey heeft goede arbitrage nodig en dat is juist waarvoor MHC HOCO een arbitragecommissie in het leven heeft geroepen. De missie is heel simpel:

 

De kwaliteit van de arbitrage te waarborgen, zodat eenieder op zijn of haar niveau een wedstrijd durft en kan fluiten op een zodanige manier dat beide teams hier profijt van hebben en plezier in het spel en fluiten behouden.

 

Wat is arbitrage?

Arbitrage, ook wel bekend als scheidsen, is het begeleiden van een wedstrijd in goede banen op een sportieve, onpartijdige manier. Om dit goed te doen zijn er duidelijke afspraken tussen de scheidsen en de teams nodig. De belangrijkste afspraken zijn natuurlijk het navolgen van de spelregels, die op de website van Hoco (onder documenten) en de KNHB te vinden zijn. Op deze websites zijn ook de briefings en andere tips te vinden die je kunnen helpen bij het fluiten. Heb je toch nog vragen over spelregels of wil je graag tips bij het fluiten? Mail dan naar arbitrage@mhchoco.nl.

 

Arbitragecommissie

Binnen de hockeyclub kennen we een arbitragecommissie die zich bezighoudt met het aanwijzen van scheidsrechters op wedstrijden en het begeleiden van deze wedstrijden. Hierbij is het belangrijk dat de scheidsrechters zo goed mogelijk, naar zijn of haar eigen vermogen ingedeeld wordt en hierbij ondersteunt waar nodig. Dit alles op een plezierige manier om het plezier in het fluiten te verhogen. De doelstellingen van de arbitragecommissie zijn dan ook als volgt:


• Een prettigere sfeer te scheppen bij de vereniging om te fluiten en gefloten te worden;
• De motivatie bij de scheidsrechters te verhogen.


Begeleiden

Bij het begeleiden van scheidsrechters richten wij ons voornamelijk op de volgende zaken:

• Positionering (het meelopen van de scheidsrechter);
• Manier van fluiten (actieve beweging);
• Durven te fluiten (er zijn);
• Samenwerking tussen de scheidsrechters;
• Voordeelregeling (flow of the game).


Gedurende het hele seizoen loopt de arbitragecommissie langs de velden om her en der te ondersteunen. Mocht je het moeilijk vinden en graag meer persoonlijke aandacht in het begeleiden kun je dit aangeven aan arbitrage@mhchoco.nl. Wij zullen er dan zorg voor dragen dat wij bij een van jouw wedstrijden aanwezig zijn om je hierin te ondersteunen.


Het Fluiten

 

Waarom fluiten?

Onder het moto zonder scheids, geen wedstrijd wordt iedereen die meedoet aan de competitie (vanaf de C) ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Het is binnen Hoco daarom voor alle leden verplicht om vanaf de B-leeftijd zijn/haar scheidsrechterskaart te halen en om wedstrijden te fluiten.
Hoe meer scheidsrechters er zijn, hoe minder vaak iedereen ingedeeld hoeft te worden om een wedstrijd te fluiten, en zo kunnen we de ‘belasting’ onderling een beetje verspreiden. Tot je je kaart hebt zal je als jeugdspeler dus ook worden ingedeeld om te fluiten, maar dan voor de wedstrijden van de mini’s in plaats van de elftallen.

 

Hoe vaak moet je fluiten? 

Meestal blijft dit beperkt tot 2 a 3 keer per voor- of najaarsseizoen. 

Het kan echter voorkomen dat er teveel "fluitteams”, A&B teams, gelijktijdig uitspelen waardoor we een tekort aan scheidsrechters hebben en een extra beroep op sommige teams moeten doen. We proberen dit echter wel altijd in de volgende seizoenhelft te corrigeren. 

 

Wanneer moet je fluiten? 

Zodra je in een A of B team speelt word je door de arbitragecommissie automatisch ingedeeld om te fluiten. Je kunt dit dan al zien op de Hoco-site

Ongeveer een week voordat je ingedeeld bent om te fluiten, zul je hierover een bericht (mail/sms) ontvangen. Hierin staat vermeld wanneer, hoe laat, welk veld en welk team je moet fluiten. 

Ook word je gevraagd deze mail te beantwoorden

Op deze manier kunnen coaches en spelers alsmede de wedstrijdleiding zien dat je het 

mailbericht gelezen hebt en gaat komen. 

Indien je niet reageert word je elke dag opnieuw gemaild totdat je dit wel doet. 

Ten laatste donderdagavond 18.00 uur behoor je gereageerd te hebben. 


Kun je NIET op het moment dat je bent ingedeeld dan zul je ZELF VOOR VERVANGING moeten zorgen. Geef wijzigingen ALTIJD even middels een mailtje ([email protected]) door. Dit geldt ook indien je een vervanger gevraagd hebt! Mailen naar de arbitragecommissie dat je niet kunt fluiten is zinloos!

 

Speel je in een C-team dan kun je worden ingedeeld als spelleider bij de 6-tallen mini’s. Of als je als C speler in het bezit bent van een scheidsrechterskaart bij een D team. Wanneer je ingedeeld bent en je komt niet opdagen dan zijn hier consequenties aan verbonden. De sancties die daarop volgen kun je hieronder lezen. 

 
Sanctie

Indien je niet tijdig reageert levert dit een minpunt op. 

Twee keer een minpunt is een plus en betekend automatisch dat je ingedeeld zult worden voor een extra fluitbeurt. 

 

Wat gebeurt er als je voor een fluitbeurt niet komt opdagen? 

Niet spelen in de eerste volgende thuiswedstrijd en je wordt automatisch 2 x opnieuw ingedeeld om te fluiten. 


Let wel: hiervoor kun je uiteraard geen vervanging regelen! 


Kom je dan vervolgens ook niet opdagen dan volgt automatisch een nieuwe schorsing van 1 wedstrijd en krijg je 4 x een nieuwe fluitbeurt toegewezen. 

Is dit opnieuw een aanleiding om nog een keer niet te verschijnen dan zal de 

arbitragecommissie in overleg met het bestuur de consequenties en de strafmaat bepalen. 

Als door jouw afwezigheid een wedstrijd moet worden afgelast kost dit een boete van € 75,00 en HOCO behoud zich dan ook het recht voor om dit eventueel aan JOU door te berekenen. 

 

Hoe regel je vervanging? 

Fluiten is in de 1e plaats een teamverantwoordelijkheid! 

Het moet dus wel raar lopen als een van je medespelers jou niet wil helpen bij jouw fluitprobleem. Zaak is natuurlijk wel dat je dit tijdig doet en niet pas op het allerlaatste moment!  

Het ruilen van een scheidsrechtersbeurt is een goede optie om elkaar te helpen. 

Voor de duidelijkheid: Je kunt dus niet afzeggen en vervanging is pas geregeld als de door jou gevraagde vervanger dit bevestigd heeft. 

Tot die tijd blijft het dus ten allen tijde jouw verantwoordelijkheid. 

Als je na donderdag onverhoopt toch vervanging hebt geregeld dien je dit nog steeds aan ons door te geven. Op deze manier kunnen we van iedereen het aantal fluitbeurten bijhouden. 

Kom je er samen binnen je team niet uit dan spreek je de coach aan. 

 

Is een scheidsrechterskaart verplicht? 

Vanaf 16 jaar en ouder verplicht de KNHB dat je kennis hebt genomen van de spelregels. Om dit te toetsen is het volgen van de scheidsrechterscursus en het behalen van de scheidsrechterskaart een verplichting. 

Hiermee laat je zien dat je de spelregels voldoende beheerst om te kunnen spelen en fluiten. 

Bij MHC HOCO kun je vanaf je 14e jaar worden opgeroepen om deze cursus te volgen. 

Meestal is dat het 1e jaar dat je in de B-categorie speelt. Ook als je in de C-categorie speelt kun je al je scheidsrechterskaart halen. Stuur dan even een mail naar: [email protected]

 

Wie moet je fluiten? 

Zodra je word ingedeeld om te fluiten begin je eerst met het begeleiden van de Mini’s, ofwel de Jongste Jeugd. Hier krijg je de tijd om te leren omgaan met het fluiten. 

We spreken hier van begeleiden omdat spelvreugde bij deze leeftijdscategorie voorop staat. Een verkeerd genomen beslissing of een foute aanwijzing zullen voor deze jonge spelers niet meteen een reden zijn om jou daar op aanspreken. 

Je probeert hier immers het spel te begeleiden en de kinderen te leren hockeyen. 

Vaak hebben ze zelf niet door wat ze fout doen en dan is aan jou de taak om ze dat op een leuke manier duidelijk te maken. 

Je zult gaandeweg merken dat ze daardoor ook beter gaan hockeyen en dat je dus minder vaak hoeft op te fluiten. 

Heb je dit een aantal keren gedaan dan wordt je opgesteld voor een 8-tallen wedstrijd. 

Dit gaat al meer op een 11-tal wedstrijd lijken en je kunt je bekwamen in strafcorners, afhouden etc. Ook ga je hier voortaan standaard met z’n tweeën fluiten. 

Vervolgens begin je aan de 11-tallen. 

 

In beginsel fluit je altijd minimaal een leeftijdscategorie onder je eigen leeftijd. 

Dus: A-teams fluiten B, C, D & E. 

B-teams fluiten C, D & E. 

C-teams fluiten E. 

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel mogelijk! 

 

Scheidsrechterbegeleiding 

Op de zaterdag(morgen) is er meestal scheidsrechterbegeleiding aanwezig om je te begeleiden tijdens het fluiten van je eerste wedstrijden. Indien je in de middag staat ingedeeld en je stelt begeleiding op prijs dan graag tijdig een mailtje naar [email protected] zodat we kunnen kijken of we je ook dan kunnen begeleiden. 

 

Commentaar op de leiding……. 

Tijdens een wedstrijd heeft er maar een iemand de leiding en dat ben jij!  

Ook een scheidsrechter mag fouten maken. Spelers doen dit immers ook vandaar dat er een scheidsrechter nodig is. Allemaal: Spelers, coaches en publiek hebben jouw mening maar te respecteren, ook bij een foute beslissing. 

Spreek coaches ook gerust aan op hun gedrag indien er teveel commentaar komt. Je staat er immers om een wedstrijd op een leuke manier te (bege-)leiden. Helpt dit niet voldoende dan meld dit in de ochtend ook aan de scheidsrechtersbegeleiding en in de middag aan de wedstrijdleiding. Zij kunnen je dan helpen in het aanspreken van de desbetreffende personen. 

 

Spelregels 

Na inloggen op de HOCO site kun je met je eigen lidnummer onder; club/documenten de actuele spelregels in een samenvatting en eenvoudige taal teruglezen. Dit document kan je ook helpen voor het halen van je scheidsrechterskaart. 

Het complete en meest actuele spelreglement van de KNHB Veldhockey, Zaalhockey en alle updates kun je na lezen op: 

www.knhb.nl/spelregels-hockey


Fluiten is leuk ? JAC 

Vind jij fluiten ook zo leuk en zou dat vaker en beter willen leren doen. Informeer dan eens bij een van onze JAC-cers ofwel de leden van het Jeugd Arbitrage Club

Heb je nog vragen? benader de Arbitragecommissie: E-mail: [email protected] 

 

Veel gestelde vragen en antwoorden

Vraag: Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet op die datum/tijd. Wat moet ik nu doen?

Antwoord: Als je niet kunt fluiten, zoek je zelf een vervanger. Je geeft aan de indeler door welke vervanger voor jou in de plaats de wedstrijd fluit. Dit doe je via de mail waarin je bent aangewezen als scheidsrechter. 

=== 

Vraag: Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, maar heb een vervanger geregeld. De vervanger komt niet opdagen en nu krijg ik een sanctie opgelegd. Is dat wel terecht?

Antwoord: De regel is dat degene die ingedeeld is ook verantwoordelijk is voor de vervanger. De sanctie is dus terecht.

===

Vraag: Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, maar heb geen scheidsrechterskaart. Nou kan ik toch geen wedstrijd fluiten?

Antwoord: Waarschijnlijk ben je ingedeeld voor een wedstrijd van de jongste jeugd. Daar heb je geen kaart voor nodig. Kijk op de site (je vindt een link op deze pagina) voor de spelregels voor de jongste jeugd (3-tallen, 6-tallen en 8-tallen).

 ===

Vraag: Wanneer moet ik een scheidsrechterskaart halen?

Antwoord: Alle leden vanaf de B-jeugd worden opgeroepen voor een scheidsrechterscursus. Voor de jeugd vergt dit een aantal avonden, en wordt ondersteund via E-learning. De cursus wordt afgesloten met een examen.

=== 

Vraag: Ik vind fluiten leuk. Is er een mogelijkheid om hier meer mee te doen?

Antwoord: Meld je bij de arbitragecommissie via [email protected]Misschien is het voor jou mogelijk om voor de Jeugd Arbitrage Club te fluiten. Je ontvangt hiervoor een kleine vergoeding.